Jednak po krótkim czasie pracy, wynoszącym około dwóch tygodni, materiał wykazywał pierwsze oznaki pęknięcia. Efekt: przestoje związane z koniecznymi naprawami i wymianą pasów. Nasi eksperci zajęli się problemem i określili przyczynę uszkodzenia. Zawarty w galaretce kwas cytrynowy doprowadził do kruchości materiału, a w końcu do pęknięć.
K2390: innowacyjny i wytrzymały Aby temu przeciwdziałać, zaleciliśmy zastosowanie naszego specjalnego materiału K2390, który ma znacznie lepszą odporność na kwasy i zasady. Oczywiście ta innowacja jest zgodna z VO EG 1935/2004, a więc nadaje się do żywności. Efekt zmiany materiału był ogromny: dzięki zastosowanej taśmie z siatki prętowej ECO z materiału K2390 można było zwiększyć żywotność do 12 tygodni, a tym samym klient mógł również znacznie zredukować czasy przestoju na linii produkcyjnej.
Więcej na temat pasów z plecionki prętowej i naszej innowacji K2390 można dowiedzieć się tutaj:
Paski z plecionki prętowej od Märtensa